LİF NEDİR LİFLER NE İŞE YARIYOR


HERBALİFE MULTİ FİBER LİF TAKFİYESİ :


Lif Nedir ?

Lif ya da diğer adıyla diyet posası, bitkisel gıdalarda bulunan sindirilemeyen karbonhidratlardır. 

Bağırsak hareketlerini düzenler. Lifli gıdalar, dışkıyı yumuşatarak ve ağırlığını arttırarak bağırsak içerisindeki hareketini ve dışarı atılmasını kolaylaştırarak konstipasyonu (kabızlığı), hemoroid (basur) ve divertikül (küçük cepçikler) gibi bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarını engeller.


Diğer karbonhidratların (sofra şekeri ve nişasta gibi) aksine, lifler sindirim sistemimiz tarafından sindirilemez ve emilemez ama kalın bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler tarafından kullanılır ve bizler için faydalı öğelere dönüştürülürler.

Liflerin beslenmede yeterli düzeyde olması sağlıklı yaşamın sürdürülebilmesi için önemlidir.

Lifler, çözünebilir ve çözünemeyen lifler olarak ikiye ayrılır

Bitkisel gıdaların hemen hepsi farklı miktarlarda olsa da her iki türde lif içerir.

Örneğin, meyve ve sebzeler hem çözünebilir hem çözünemeyen lif içeren posalı yiyeceklerdir.

Bununla birlikte meyveler daha çok çözünebilir lif, sebzeler ise çözünemeyen lif içerir. 

Çözünebilir lif nedir ? 

Çözünebilir lifler, sindirim sistemimiz tarafından doğrudan sindirilemeyen, ancak kalın bağırsaktaki yararlı bakteriler tarafından besin olarak kullanılarak, faydalı olan kısa zincirli yağ asitleri gibi besin bileşenlerinin üretilmesini sağlayan liflerdir.

Çözünebilir lifli gıdalar nelerdir ?

Çözünebilir lifler kuru baklagiller, patates, bezelye, kuşkonmaz, yulaf, arpa, elma, muz, portakal ve havuç gibi birçok meyve ve sebzede bulunur.

Çiğ besinler pişmişlerden, kabuklu besinler (soyulmamış elma gibi) kabuksuzlardan, tahıl ürünlerinin (buğday, arpa ve pirinç gibi) kepeklileri kepeksizlerden daha çok lif içerir.

Çözünemeyen lif nedir ? 

Çözünemeyen lifler, sindirim sistemimiz tarafından sindirilemezler veya bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler tarafından kullanılamazlar.

Sindirim sistemimizden işlem görmemiş olarak geçerler.

Suda çözünemeyen lifler, bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler tarafından verimli bir şekilde kullanılamadığından, vücudumuz için faydalı besin maddelerine dönüştürülemezler.

Çözünemeyen lifli gıdalar nelerdir ?


Çözünemeyen lifler birçok lifli besinde bulunur.

Özellikle tam buğday unundan yapılan ürünler, tahıl kepekleri (buğday, mısır ve pirinç kepeği gibi), meyve kabukları ve yeşil sebzelerde (maydanoz, kereviz sapı, yeşil fasulye gibi) yüksek miktarda bulunurlar.

Posalı yiyeceklerin yüksek miktarda çözünebilir lif içerip içermediğini kolaylıkla anlamanın yollarından birisi o lifli besin ile yapılan yemeklerin kıvamlarında koyulaşma olup olmadığına bakmaktır.

Çözünebilir lifler, su tutumunu arttırdıkları için yemeklere kıvam verirler..

Yulaf ya da buğday katılan yemeklerin (yulaf lapası veya keşkek gibi) veya meyvelerden yapılan reçellerin kıvamlarının artması bu lifli yiyeceklerin içerdikleri çözünebilir liflerden kaynaklanır.

Multi-Fiber Lifli ve Aromalı İçecek Tozu Elma Aromalı

• Multi-fiber içecek günlük lif alımınıza katkıda bulunan pratik bir içecek tozudur.

• Suda çözünen ve çözünmeyen liflerden oluşan yüksek lif içeriğine sahiptir.

• İçerisinde elma yulaf narenciye ve inülin kaynaklı lif çeşitleri bulunmaktadır.

• 1 porsiyonu 5 g lif içerir ve 15 kcal’dir.

• Bir kutu 30 porsiyondur.

Besinlerin, sindirim enzimleri tarafından parçalanmayan kısımlarına lif (posa) denir. 

Lifli besinler bağırsaklarda sindirilmez, ancak diğer besinlerin sindirilmesine ve emilmesine yardımcı olurlar. 

Başlıca lif kaynağı besinler; tam buğday unundan yapılmış ürünler (tam tahıllı ekmek, tam buğday makarna...), rafine edilmemiş tahıllar, yulaf, keten tohumu, elma, portakal, armut, incir, kuru erik, kuru kayısı gibi yaş ve kuru meyveler, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller, kuru yemişler ve yağlı tohumlar, bezelye, şalgam, pancar, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, soğan, kereviz, domates, biber gibi sebzeler de yüksek oranda lif içerir. Bu sebzelerden maksimum fayda sağlamak için çiğ tüketilmeleri gerekir.

Lifli besinlerin sağlığımıza faydaları nelerdir?

Düzenli olarak günlük 25-30 gram lifi tüketenlerin tüketmeyenlere oranla kalp ve damar hastalıkları, diyabet, sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riski oldukça azalır. Lifli gıdalar ile beslenenlerin yaşam kalitesi ve yaşam süresi artar. Sağlığımız için lifli besinlerin genel olarak faydaları şunlardır: 


Bağırsak hareketlerini düzenler. Lifli gıdalar, dışkıyı yumuşatarak ve ağırlığını arttırarak bağırsak içerisindeki hareketini ve dışarı atılmasını kolaylaştırarak konstipasyonu (kabızlığı), hemoroid (basur) ve divertikül (küçük cepçikler) gibi bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarını engeller.

Düşük yağlı ve yüksek oranda çözünmeyen lif içeren diyetlerin kolon kanserini önlediğini gösteren bulgular mevcut olup; Lif, dışkı miktarını artırıp kanserojen maddeleri bu yolla uzaklaştırarak ve bağırsaklardan hızla atılmalarını sağladığı için kanseri önlediği düşünülür.

Lifli gıdalar kalp damar sağlığı için de faydalıdır. Çözünebilir lifler, bağırsaklarımızda kolesterolü bağlayarak, emilmesini engeller. Bu yolla kan kolesterol düzeyleri düşer. Kan kolesterol seviyelerinin düşmesi, damar duvarlarında yerleşmiş yağ tabakalarının çözünerek, azalmasına yardımcı olur.

Lifli gıdalar, kandaki şeker seviyesini kontrol eder. Özellikle çözünebilen yapıdaki lifli gıdalar, şeker hastalarında şekerin kan tarafından emilimini ve insülin salgılanmasını azaltarak, tip-2 diyabet riskini düşürür. Lif içeriği yüksek besinlerin, genellikle glisemik indeksleri de düşüktür.

Bu tür besinlerin, özellikle diyabet hastalarının beslenme düzenleri içerisinde yer alması kan şekerinin dengelenmesi açısından son derece önemlidir.

Bazı araştırmalar lifli gıdaların, tansiyonu düzenlediğini ve inflamasyonu önlediğini de gösteriyor.


Lifli besinler zayıflamaya yardımcı olur mu?

Yeterli düzeyde lifli besin tüketmek, sağlıklı şekilde kilo vermeyi kolaylaştırır. Lifli besinler, enerji yoğunluğu düşük olduğundan ve su çekici özelliğinden dolayı mide içeriğinin yoğunluğunu artırarak midenin boşalmasını geciktirir. Mide boşalmadığı için tokluk hissini artırarak, yeme isteğini azaltır. Enerji içermediği ve tokluk hissi verdiğinden, zayıflamaya yardımcı olurlar. Özellikle, zayıflama diyetlerinde lifli bir besinle beraber tüketilecek suyla birlikte tokluk hissi daha da artırılarak doyum sağlanır.






HERBALİFE LİFT TAKFİYESİ MULTİ FİBER SİPARİŞİ İÇİN TIKLAYIN 





HERBALİFE SİTEMİZDEN SİPARİŞ VERİRKEN ÜRÜN KISMINDA

SEÇENEKLERDEN TAT SEÇİMİNİ YAPMAYA DİKKAT EDİN TAT SEÇENEKLERİNİ YAPIN LÜTFEN 


Whatsapp İletişim 


Nasıl Üye Olunur İncele ve Üye Ol ! 

HERBALİFE NUTRITION RESMİ ÜYESİ